Bir yıl önce meydana gelen küçük bir kızın kaçırılmasıyla bağlantılı olan cinayetleri araştıran bir polis detektifinin hikayesi. Tüyler ürpertici cinayetler, gizem ve entrika dolu hikayesine eşlik eden, heyecan dolu gerilim ve dönüşlere gelmiş geçmiş en karmaşık olay örgüsüne sahip Giallo filmlerinden biri olarak kabul edilir. Kariyerine Sergio Leone'nin yönetmen yardımcılığıyla başlayan, daha çok Spaghetti Western filmleriyle tanınan Tonino Valerii'nin yönettiği tek Giallo olan film, şaşırtıcı pastel tonlardaki görsel içeriğiyle, Ennio Morricone'nin uyumlu müziği, gerilim dolu kurgusuyla türe son derece merak uyandırıcı yeni bir soluk ve farklılık getiriyor. - Bizim meslekte zeki olmak ve belki de diplomalı olmak yeterli değildir, değil mi? - Deriniz kalın olmalı, morgdakiler gibi.
MY DEAR KILLER (1972) Orijinal adı: Mio caro assassino
Yönetmen: Tonino Valerii
Sinematografi: Manuel Rojas
Üç kızından ikisini evlendirmiş ve son kızının maddi yönden avantajlı bir evlilik yapmasını isteyen parası bitmiş bir aristokrat annenin olduğu bir romantik drama. Küçük bir taşra dünyasında rastlanacak sıkıcı, alaycı, hesapçı gibi her türden karakterlerin ortasında, önünde umut dolu bir hayat olan genç ve güzel bir kadının hikayesi. Muhteşem oyunculuk performanslarına eşlik eden sıradan ve geleneksel senaryosu son derece iyi bir şekilde yazılmış ve uzun çekimler, minimal kesmelerle daha da zarif bir şekilde kurgulanmış olan film, yönetmen Ryazanov'un usta ellerinde sadeliğin içine şeffaflık, gusto ve cazibe eklenmesiyle lezzetli bir renk katıldığı, zaman ve mekanı aşan bir başyapıt. - Onun sadece tek bir iyi tarafı var. Çok değil, değil mi? Ama değerli bir şey. - Nedir bu? - O bana aşık.
A CRUEL ROMANCE (1984) Orijinal adı: Zhestokiy romans
Yönetmen: Eldar Ryazanov
Sinematografi: Vadim Alisov
Kameranın sokaklardaki karakterleri takip etmesi ve sıradan insanların kameraya bakması ile gerçek zamanda gelişen ve bir buçuk saat boyunca hayatın küçük parça ve duygularından oluşan hikayesiyle seyrettiğiniz en iyi film olabilir. BBC Culture'ın "Kadınlar tarafından yönetilen en iyi 100 film" listesinde 2. sırada yer alan bu harika filmin mesajı: "Hayatın tadını çıkarın, sanki sahip olduğunuz son iki saatmiş gibi."
CLÉO FROM 5 TO 7 (1962) Orijinal adı: Cléo de 5 à 7
Yönetmen: Agnès Varda
Sinematografi: Paul Bonis, Alain Levent, Jean Rabier
Bir suikast girişimi sonucu beyni hasar görmüş ve komada olan kaçak bir bilim adamının cerrahi müdahale için gizli bir üsse götürülmesi ile başlayan fantastik macera. Oldukça yaratıcı ve orijinal konusu ile klasik bilim-kurgunun cazibesini taşıyan film, En İyi Görsel Efekt ve En İyi Set Tasarım/Sanat Yönetimi dallarında iki Oscar Ödülünün yanı sıra, Tıp fakültelerinde eğitim amaçlı kliplere de kaynaklık etmiştir. Bu yolculuk hala harika ve yeniden yapım gerektirmiyor denmesine karşın başta James Cameron, Roland Emmerich, Will Smith, Guillermo del Toro gibi isimler gerçekleşmeyen projeler hazırlasa bile saygı duruşu göstermek amaçlı komedi tarzında gayrı resmi bir tekrarı INNERSPACE (1987) filmi bulunmaktadır. "- Orta çağ felsefecileri haklıymış. İnsanoğlu evrenin merkezidir. Sonsuzluğun ortasında, iç ve dış uzay arasında bulunuyoruz. Ve ikisinin de sınırı yok.
FANTASTIC VOYAGE (1966)
Yönetmen: Richard Fleischer
Cinematografi: Ernest Laszlo
Fakir ama mutlu bir semtte evsiz bir genç kızın tecavüze uğrayıp vahşice öldürülmesi ve sonrasında polis sorgusunun başlaması üzerine gizemli bir suç filmi. Baştan hepsinin iyi vatandaşlar olduğu, komşuları tarafından sevildikleri, sakin bir hayat yaşadıkları ve kızla, cinayetle hiçbir ilişkilerinin olmadığı hikayelerinin sürekli değişen versiyonlarının akıllıca kurgulanması, çoğu zaman mizahi tonlara sahip hızlı tempolu, sürükleyici bir film. Devletin yanısıra günlük hayattaki sıradan insanların faşizmine de bir eleştiri getiren "hiçbir şey göründüğü gibi değildir" mottosu olan film, iyi yazılmış senaryosuna eşlik eden akıcı kurgusu, başta Cezmi Baskin olmak üzere Ali Poyrazoğlu, Fikret Kuşkan, Serra Yılmaz, Ozan Güven ile çok iyi oyunculuk performanslarıyla parlıyor.
9 (2002) Yönetmen: Ümit Ünal
Sinematografi: Aydın Sarıoğlu