1 dakika okundu
Edgar Allen Poe ve Düşün İzinde Okumalar/Emrecan DOĞAN

Edgar Allan Poe, 1848’de yayımlanan düzyazı şiiri Eureka adlı kitabının başına şu notu düşüyor;

“Düşlerin tek gerçeklik olduğuna inananlara adanmıştır.”

Poe tüm hayatını bu sözün minvali üzerine yaşamıştır. Elbette 200 sene evvel yaşamış birisi için kesin konuşmak mümkün değil. Bakın, bu yüzden ilk başta vardığım kesin yargıyı şimdi unutalım. Çünkü onun için çok farklı dedikodular da vardır. Örneğin Poe'nun hikâye ve şiirlerindeki tutkularının peşinden gidip başarısız olan bedbaht şair profilinin aslında daha fazla okunmak için dönemin modasına uygun bir kandırmaca olduğu iddia edilir. Belki de doğrudur ama dediğim gibi 200 sene öncesini görenlerimiz yoksa bundan asla emin olamayız. Yine de öyle olduğunu düşünebiliriz, çünkü işimize şu an öylesi geliyor.


Küçürek Düş Öyküleri de böyle bir fikre sahip! Öyküleri ilk olarak bir hikâye anlatma platformunda yazmaya başladım. Hatta kitabın tanıtım sayfasına tarihleri not düştüğüm için yazmaya başladığım ve bitirdiğim tarihe kadar biliyorum; 8 Ekim 2015 ilâ 23 Mart 2016 arası. Bu ilk denemeden sonra on aylık bir ara verip 16 Ocak 2017’de bir daha başlayıp, 1 Haziran 2017’e kadar tekrar yazmışım. 19-21 yaşlarımın arasında daha muzip, umutlu ve genç olduğum günlerden kalma öyküler bunlar. O yüzden çoğunluğunda da pürüzsüz bir neşe var, sadece eğlencesine yazılmış gibiler.


İlk yazdığımda 187 öyküden oluşan dosyanın esas hâlinde adı Küçürek Bilimkurgu Öyküleri idi. Zamanla genişleyen türüne uygun olarak adını Küçürek Fantazya Öyküleri adını verdim çünkü neredeyse her türden öykü kitaba girmeye başlamıştı. Yayımlanması için Yol Akademi tarafından sene boyunca sürecek aylık edebiyat yarışmasına katıldığımda dosyayı baştan düzenlerken birçok öyküyü sildim, düzenledim ve yenilerini ekledim. Dosyanın başlığı da bu değişim rüzgarından nasibini aldı, adı Küçürek Düş Öyküleri oldu. Böylece daha duru bir Türkçeye varmış oldum. Yani en azından kendimce.

Yol Akademi Yayınlarının yarışmaya kabul edildiğini bildiren e-postasından sonra başka bir e-posta beklemiyordum. Yarışmadan yana pek bir umudum yoktu, ödül olarak ise ücretsiz basım vaat ediliyordu. Ekonominin ve sürekli ithal edilen kâğıt fiyatlarının yokuş aşağı giden kamyon misali felakete sürüklendiği böyle bir ortamda müthiş bir iş sayılabilirdi. Üç ya da dört hafta içinde sonucun bildirileceği de yazıyordu. İşte bu şekilde dosyadan hiçbir beklentim olmadan orada unuttum. Sonra bir gün e-posta geldi. Dosya kabul edilmiş ve basılacaktı. Hem de bir ay içinde. Daha önce bir sene beklemiş birisi için bu süre çok kısaydı. Hemen düğmelere bastık, kapaklar tarif edildi, dosya düzenlendi, adresler verildi ve sözleşmeler imzalandı. Ve Küçürek Düş Öyküleri, Mythos Kitap etiketiyle raflara geldi.

Tanıtım metni ise burada:

“Upuzun romanların yazıldığı bir çağda kıpkısa öyküler yazmak bir meydan okumadır.

İşte yaptığım meydan okuma da budur. Bilimkurgu, fantazya, korku ve mizahın bir araya gelerek uyumu yakalamaya çalıştığı Küçürek Düş Öyküleri bu kitap<br> elinize geçtiği andan itibaren size emanet! Birbirinden renkli öykülerle bezeli sayfalarda kaybolması vaat ediyorum. Sözün değeri insan gözlerinden düşmüşken, felaketlerin yeryüzünün yakasından düşmediği bir dönemde öyküleri sizlere emanet ediyorum. Onlara ve bana inanmayan herkese de bir ders veriyorum. Peki, siz bana inanıyor musunuz?

Düşlerin tek gerçeklik olduğuna inananlara...”

Editörlük yaparken sabır gösteren Sıla Demircan'a ve kapak görselini beğenmediğimde “Neden?” diye sormadan hemen değiştiren Aslıhan Akbulut'a teşekkür ederim. Ama asıl teşekkür ettiklerim kitabın sonunda yer verdiğim metinde yer alanlardır. Onları da kitabı Kitapyurdu ya da Yol Akademi’nin kendi sitesinden edinerek görebilirsiniz.

Edebiyatla kalın...

Yazar Hakkında:

13 Ağustos 1996’da İstanbul’da doğdu. Hâlen İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okumakta olan yazar, Kayıp Rıhtım adlı edebiyat-kültür web sitesinde 2017 yılından beri yazarlık yapmaktadır. Bilimkurgu üzerine yayın yapan diğer bir web sitesi olan Bilimkurgu Kulübü'ne ise “konuk yazar" olarak çeşitli katkılarda bulunan yazar, Türk Edebiyatı Vakfı bünyesinde e-dergi olarak çıkarılan Türk Edebiyatı Genç Sanat Dergisi’nin çeşitli sayılarında öyküler yazdı. Ayrıca fantastik ya da bilimkurgu üzerine yayın yapan Gölge E-Dergi, Genç Yazı, Pejmürde Dergisi bünyesinde gerçekleştirilen Ortak Hikâye projesi, Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi, Yerli Bilimkurgu Yükseliyor, Fantas(an)tik Dergi, Sahir Mecmua, Muhaverat Dergi, İnsan Dergisi gibi elektronik platformların farklı sayılarında yazıları, öyküleri ya da tefrika romanları yayımlandı. Basılı yayın olarak ise Adı Yok dergisinin 75.sayısında “Haftalık Güvercin Toplantısı" adlı öyküsü yayımlanan yazarın 2023 Şubat ayında Karakum Yayınları'ndan Karanfilim Desteden-Dizelerin Öyküsü adlı öykü kitabı çıktı.

Opus Sanat platformunda Balkondaki Adam  adlı radyo tiyatrom yayımlandı. Aynı platformun derlediği Kolektif #06 antolojisinde <em>Kurbağaların Kahkahası öyküsüyle yer aldı. Eecstaticc platformunun Doğa, Doruk ve Esin antolojilerinde öyküleri yer aldı. Dünyaların Çoğulluğu dergisinde Hiborya Düzlüklerinde Yürümek adlı incelemesi yayımlandı. Yerli Bilimkurgu Yükseliyor platformunun düzenlediği 11.Bilimkurgu Kısa Öykü Yarışmasında ikincilik elde ederek platformun 2023 Bilimkurgu Kısa Öykü Seçkisinde yer almaya hak kazanan yazar aynı platformun 2022 Bilimkurgu Seçkisinde de yer aldım. Bunlar dışında Çizgi adlı hikâye anlatma platformuna, Düşündüm de ve Dergio kültür sanat, haber sitelerine “içerik üreticisi" olarak katkı sunan yazarlardan birisidir.