Kitap/Düşün/Sanat/ Sayfa Editörü: Erinç BÜYÜKAŞIK

Beni Siz Delirttiniz/Erinç Büyükaşık

Gilbert ve Gubar'ın "Çatı Katındaki Çatlak Kadın" kitabı, kadın yazarların 19. yüzyıldaki edebi tahayyülünü ele alarak, edebiyat tarihini feminist bir bakış açısıyla yeniden yorumlamayı amaçlar. Bu eser, edebiyat evinin çatı katına kapatılan kadınları keşfederek, kadınların edebi alanda maruz kaldıkları baskıları ve bu baskılara karşı direnişlerini ortaya koyar.

Devamını Okuyun
10 dakika okundu

Bilgiye Tutunmak/Levent ARIÇ

Tüketim toplumu metayı ürettiği kadar metayı tüketir, yaratılan değerleri de tüketir. Kapitalizm yerine neyi koyar? Elbette dolu gibi görünse de, işlevi ve düşünme becerisi elinden alınmış boş insanı koyar. Hiç mi bir şeyler okumaz insan, hiç mi bir bilgiye ulaşmaz? Okur, ulaşır tabii. Merakın celbedileceği illaki ayrıntılar olur, o da gerçeklerin tersyüz edildiği ayrıntılardır.

Devamını Okuyun
2 dakika okundu

Küresel Direnişin Dili /Erinç BÜYÜKAŞIK

Amerika'da yaşanan Filistin protestoları, özellikle son yıllarda Filistin halkının yaşadığı zorluklara uluslararası düzlemde dikkat çekmek ve geniş çapta Filistin halkına en azından "vicdan" bağlamında destek sağlamak amacıyla düzenlenirken bu protestolar, özellikle üniversite kampüslerinde genç aktivistler arasında popülerlleşerek Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerine karşı farkındalık yaratmayı hayli hayli başarabildi.

Devamını Okuyun
2 dakika okundu

Şiir ve İletişim/Nisa Leyla

Bu yüzden buradayız, şiirden ve edebiyattan söz ediyoruz. Aynı paydanın çocuklarıyız. Çocukları dedim çünkü şiir, çocuk yüreğini koruyan insanlarda boy verir, gelişir ve büyür.

Devamını Okuyun
1 dakika okundu

Kışın ve Yaşamın Gerçekliği/Ümit Ahmet DUMAN

Şiddetli gök gürültüsü hepimizi istemsizce kendine baktırıyor. Ardından gelen uzun atımlı şimşek parıltıları gecenin ıslak geçeceğinin işareti. Yağmur damlaları ile kar kristallerinin kavgasını izliyoruz havada. Kâh kristaller kazanıyor, kâh damlalar ama mevsimin erkenliği kar kristallerinde güç kaybına neden oluyor.

Devamını Okuyun
1 dakika okundu

Bir Aşk Fısıltısı: Henüz Sana Tamamen Güvenemiyorum!/Mahmut ŞENOL*

Ludwig van Beethoven 1803’de son notasını koyup bitirdiği, o güne kadar kırk dakikaya ulaşan bir hayli uzun sonata alışık olunmadığından epeyi yadırganmış, keman ve piyano için yazdığı eserini dönemin en iyi keman virtüözü, Fransız müzisyen, orkestra maestrosu Rodolpho Kreutzer’e ithaf etti.

Devamını Okuyun
5 dakika okundu

Uluslararası Sanat Birliği'nin İstanbul Buluşması Başladı/Haber

Şimdi İstanbul'da barış ve dostluk adına açılacak sergiye, müzik ve edebiyat etkinliğine tüm güçlerini ve sevgilerini katarak canla başla çalışan Uluslararası Barış Birliğinin kurucuları Maria Loumpourdi ve Hasan Kadakçı ile onlara eşlik edecek.

Devamını Okuyun
1 dakika okundu

Okumak Üzerine/Ümit Ahmet DUMAN

Kitapları koklatın, bu kokunun değerini yıllar yıllar sonra daha derinden anlayacaklarını şimdilik anlayamasalar da bıkmadan usanmadan tekrarlayın. Doğum günlerinde mutlaka ama mutlaka minik bir çocuk kitabı iliştirin kucaklarına…

Devamını Okuyun
1 dakika okundu

Doğurduğu Çocukları Öldüren Bir Çağdan Geçiyoruz/Emine AYDOĞDU

Sağlık, başarı, bilinç, güven, gelecek, para gibi günümüzde çokça kullanılan sözcüklerin içeriği, egemenlerce, hesaplı ve bilinçli olarak boşaltılmıştır. Sağlık; güzel olmak ve genç olmakla eşdeğer tutulmaktadır.

Devamını Okuyun
3 dakika okundu

ZİRVEDEKİ KADINLARA ÖDÜL…

İSTANBUL’DA ÇATI STK’LAR VE ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜ BİRLİKTE KUTLUYOR… 9 Mart 2024 Cumartesi günü saat 13.00’de Üsküdar Üniversitesi MerkezKampüsü Nermin Tarhan Konferans Salonunda Düzenlenecek Ödül Töreni

Devamını Okuyun
1 dakika okundu

SERT, AYRIKSI, ÇARPICI TAŞRA ÖYKÜLERİ: ŞİKESTE!/Selman BÜYÜKAŞIK

Türker Ayyıldız, Vapurlara Küsmek yapıtıyla 2011’de Orhan Kemal Öykü Ödülü’ne layık görülmüş. Ardından gelen bu yapıtındaki (2016) sert öykülerde alttan alta sezilen bir nostalji, bir kırıklık da var. O çıplak, akıcı dil ve anlatım eşliğinde.

Devamını Okuyun
1 dakika okundu

Yas Günlüğü/Mevlüt Âsar

Ölüm, aynı zamanda geride kalanları yaşam, yaşamın anlamı ya da anlamsızlığı üzerine düşündür. Bu bağlamda hem edebiyatın hem de felsefenin önemli bir ilgi alanıdır. Bir çok yazar ve şair yapıtlarında ölümü, ölümün, insanın sosyal, bedensel ve tinsel yaşamına yaptığı etkilerini işlemişler, “ölümsüz” eserler bırakmışlardır.

Devamını Okuyun
2 dakika okundu